Barion Pixel

Gipszes filamentek – nézzünk mélyebbre

2021. június 30. | Kategóriák: Blog | Címkék: ,

A 3D nyomtatás egy tipikus alkalmazási területe a modellezés, sok esetben a gipszből készült modelleket lehet ezzel kiváltani, sőt, sokkal összetettebb formákat elkészíteni. Innen jött az ötlet, hogy keverjünk gipszport a PLA filamentbe. Számos kísérlet, nyomtatási teszt után létrehoztunk egy „gipszes” termékcsoportot, Essence, Model, Gypsum termékekkel, növekvő gipsztartalommal.

Ezek az anyagok – különösen a Filaticum Model és Gypsum – könnyen csiszolható, vágható, akár vízfestékkel is festhető filamentek. Mikroszkópos felvételekkel most egészen közelről megmutatjuk, hogy is néz ki egy ásványi anyag és egy műanyag elegye.

[row]
[column md=”4″]

Filaticum Modelből nyomtatott tárgy keresztmetszeti képe

[/column]
[column md=”7″]

Ezen a képen hatvanszoros nagyításban látunk egy Filaticum Model anyagból kinyomtatott és keresztben kettévágott tárgyat. A metszeti kép felső részén látszanak az összeolvadt nyomtatószálak, felfedezhető az is a képen, miért „redős” a kinyomtatott tárgyak felülete: az egymásra épülő szálak alkotják a „redőket”.  Az egymásra nyomtatott rétegek szépen egymásra rakódtak, hiánymentesen összeolvadtak.

A felületen mindenütt apró szemcsék láthatók, ez az adalékanyagként használt gipszpor. Ezek a szemcsék sokkal jobban látszanak a következő képen, amelyen egy Filaticum Modell szálat vágtunk el.

A képen látható kicsi gömbök valószínűleg abból származnak, hogy idővel a filament nedvességet vett fel, a nyomtatás során pedig a víz elpárolgott.

[/column]
[/row]

[row]
[column md=”8″]

Ha elektronmikroszkóp alatt megvizsgáljuk az eltört Filaticum Model filamentet, jól láthatjuk a PLA alap polimermátrixban apró pontokként elhelyezkedő gipszszemcséket. Ehhez persze szükség van a kétszázszoros nagyításra. A gipsz szemcsemérete ebben az esetben mikronos nagyságú. Ami még megfigyelhető, hogy a gipszkristályok homogén eloszlásúak, egyforma méretűek, nincsenek nagyobb agglomerátumok.  Ez azért fontos, mert így a 3D nyomtatott tárgy homogén felületű lesz, másrészt nem okoz eltömődést a fúvókában. A finom eloszlásnak köszönhető továbbá, hogy a tárgyak jól csiszolhatók, festhetők. És ebből adódik az is, hogy a felület félfényes, matt a nyomtatási körülményektől függően.

A mikroszkópos felvételek elkészítéséért köszönetet mondunk a  Pécsi Tudományegyetem munkatársainak.

[/column]
[column md=”4″]

Filaticum Model filament keresztmetszeti képe

[/column]
[/row]